Masło roślinne, margaryna roślinna, przepis własny 0

Masełko domowe roślinne, a może to jest margaryna roślinna. Może nazwa mniej istotna, ale najważniejsze, że można tym smarowidłem posmarować chleb. 

 

Smarowidło do chleba. Masło roślinne domowe, margaryna roślinna zrobiona w domu. Nie wszyscy mogą spożywać nabiał, nie każdy chce. Nie każdy spożywa też tłuszcze zwierzęce. W dobie różnych alergii i nietolerancji pokarmowych szukamy produktów, które mogłyby nam zastąpić takie popularne wyroby, jak masło, smalec, czy margarynę.

Ja też szukam. Nie, raczej szukałam. Mam już swój produkt do smarowania, jest to moje masło roślinne lub margaryna roślinna, sama nie wiem, która nazwa jest lepsza.  Ponieważ od 10 lat pasjonuję się wyrobem domowych kosmetyków, temat receptur kosmetycznych i emulgatorów, nie jest mi obcy. Krem powstaje z połączenia fazy wodnej z tłuszczową, do połączenia tych faz niezbędny jest emulgator. Potem dodajemy do kremu różne dodatki, jak np. witaminy, czy zioła. Opierając się recepturze kosmetycznej, opracowałam swój przepis na smarowidło do chleba. Moje masło roślinne, domowe. 

Masło roślinne domowe (margaryna roślinna domowa), przepis:

- 150g mleko kokosowe, najlepsze, czyste bez zbędnych dodatków Mleko-kokosowe

- 2 łyżeczki wyciśniętego soku z cytryny (gdy damy więcej, może być margaryna kwaśna, jak damy mniej lub pominiemy, szybko popsuje się)

- 90g oleju kokosowego, ja używam olej-kokosowy

- 110g olej spożywczy płynny, jak rzepakowy, lniany, słonecznikowy, najlepiej mieszanka różnych ulubionych olei jadalnych  np. olej spożywczy

- 2 łyżeczki (od herbaty) lecytyna słonecznikowa w proszku, do kupienia na allegro

- dodatki: sól himalajska, kurkuma, opcjonalnie zioła lub przyprawy

Masło roślinne, jak zrobić.

Na początek rozpuszczamy olej kokosowy, dodajemy do ciepłego oleju lecytynę, rozpuszczamy ją bardzo dokładnie i odstawiamy do wystygnięcia. W międzyczasie dodajemy do mleka kokosowego sok z cytryny, po połączeniu odstawiamy. 

Gdy temperatura oleju kokosowego jest zbliżona do temperatury mleka z cytryną, możemy te składniki połączyć ze sobą, najlepiej jakimś blenderem/mikserem. 

Ważne! Musimy koniecznie wychłodzić olej z lecytyną! Temperatura wszystkich składników musi być podobna, a najlepiej taka sama, inaczej zrobią się  grudki, które będzie trudno zmiksować (grudki nie przeszkadzają w smarowaniu, ale w pojemniku z masłem będzie niezbyt ciekawy efekt wizualny).

Teraz możemy dodać pozostałą część oleju, lub ich mieszankę. Pozostało nam tylko jeszcze lekko posolić nasze smarowidło, dodać dla koloru kurkumę, ewentualnie inne dodatki. Po zrobieniu masła/margaryny należy ją schłodzić w lodówce.

Uwagi!

1. Margarynę przechowujemy w lodówce! W temperaturze pokojowej może się trochę upłynnić, pamiętajmy nasza domowa margaryna nie ma żadnych utwardzaczy.

2. Możemy zwiększyć ilość oleju kokosowego (odejmując wtedy ilość od olei płynnych), wtedy margaryna będzie twardsza.

3. Smak i kolor masła/margaryny zależy od smaku i koloru olei płynnych, zastosujmy więc takie, jakie lubimy. 

4. W lodówce wytrzymuje ok. tygodnia.

 

 A Ty czym smarujesz swoją kanapkę? 

 

masło domowe roślinne

 

Komentarze do wpisu (0)

Newsletter
Nowości, promocje, rabaty - prosto na Twój adres e-mail! Zapisz się.
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl